Liceul Tehnologic Agricol Beclean
Istoric
Becleanul este o localitate cu origini destul de vechi. Prima atestare documentara a orasului dateaza din 1523. Unul dintre cele mai importante vestigii ale Becleanului il reprezinta fostul castel feudal, construit de un conte din familia Bethlem.

Castelul este un monument in stil baroc, de plan dreptunghiular cu subsol partial. Parterul este boltit, iar etajul era impodobit cu o frumoasa decoratie in stuc care din pacate nu s-a pastrat. De asemenea si o parte din ancardamentele de piatra sculptata au fost distruse.

Constructia castelului din centrul Becleanului incepe imediat dupa terminarea razboiului curutilor, lucrarile fiind incheiate in 1769. Ulterior castelul va suferi unele modificari.

Caracteristic stilului baroc, castelul are un caracter solemn si auster sub aspectul plasticii. Peste castel ca si peste intregul oras au trecut o serie de evenimente, cum ar fi Revolutia de la 1848, cand aici a poposit generalul losef Bem si regimentul graniceresc de la Nasaud. Cele mai gave distrugeri le-a suferit in epoca comunista, cand i-a fost sparta stema de la poarta de intrare, care reprezenta blazonul familiei Bethlem.

In anul 1946, castelul a fost distrus si pradat de trupele sovietice. Apoi a fost transformat in scoala profesionala.

Liceul Tehnologic Agricol a luat fiinta ca unitate de invatamant, in locatia vechiului castel, in anul 1947. Pe vremea aceea functiona forma de ScoaIa profesionala zootehnica, cu invatamant de zi - 3 ani, iar in 1961 s-a transformat in ScoaIa profesionala de mecanici agricoli, care a functionat in paralel cu Scoala profesionala zootehnica in desfiintare.

In anul 1974 primeste denumirea de Liceu Agroindustrial avand specializarile agromontan si mecanic agricol. Din anul 1993, functioneaza cu denumirea de Grup Scolar Agricol iar din toamna anului 2012 cu denumirea de Liceul Tehnologic Agricol.